"Zeg bye bye oude wereld en verwelkom de nieuwe!
Relevant blijven doe je samen! Resultaten behalen en successen vieren ook. Start vandaag nog vanuit grondige analyse en doen!"
Benieuwd hoe ik je daarbij kan helpen? Ik vertel je graag hoe het ook kan!
Na mijn studie Internationale Agrarische Handel heb ik een breed scala aan gehad. Van bankieren tot en met campagnemanagement. Altijd wel veel projecten gedraaid in welke functie ik ook zat. In 2014 heb ik de definitieve stap gemaakt naar het ondernemerschap. Mij verder verdiept in strategisch projectmanagement, verandermanagement, Agile en Lean SixSigma. Want ontwikkelingen volgen zich razendsnel op en klanten hebben keuzes te over. Hoe zorg je nu dat je grip hebt, flexibel bent, medewerkers, klanten aan je weet te blijven binden. Kortom verander vraagstukken met een specialisatie in strategisch projectmanagement en proces optimalisatie vanuit multidisciplinaire teams.
Zelf kom ik uit een ondernemersfamilie. Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf in Duiven bij Arnhem. Het open komgebied tussen de A12 en de IJssel en uitkijkend op de Posbank, Veluwe. Prachtige omgeving om op te groeien!
Met veel plezier werk ik in deze regio met ondernemers, onderwijs en overheid aan ontwikkel vraagstukken, projecten en implementatie trajecten. De laatste jaren zijn dat opdrachten in het hoger onderwijs waar juist de samenwerking vanuit die drie eenheid een krachtige samenwerking is voor een duurzame toekomst.
Waarom ik deze opdrachtgevers en hun teams succesvol laat veranderen en floreren, heeft te maken met die welbekende rode draad. Voor mij waren dat de waarden die ik van jongs af aan van huis uit heb meegekregen en waarin ik mij prettig voel en graag anderen succesvol mee verder help.
Samen
Bij ons op de boerderij telt iedereen mee. Of je nu 5 of 80 jaar bent. Je hebt altijd een taak afgestemd op je kunnen en je ervaring. Zo moest ik, toen ik 5 jaar was, de mestroosters schoonmaken en kalveren brokken geven. Tegenwoordig heb je daar robots voor. Dus mijn neefjes hebben nu andere soortige taakjes wat weer bij deze tijd past. Continu verbeteren en met de tijd mee gaan en blijven innoveren met de kracht van samen! Zowel de machines als de mens.
Daarnaast is samen ook met anderen buiten onze familie
In piekperiodes of wanneer mijn vader een andere tak van sport aan het uit proberen was. Zo hadden we altijd stagiaires, die bij ons in huis kwamen wonen. Daarnaast hadden we ook mensen uit andere landen, zoals Italië, Roemenië, Duitsland en Armenië. Vooral ook om andere perspectieven te laten zien, van elkaar te leren, te delen en uiteindelijk elkaar te versterken.
Getting the job done!
Iedereen was in tel als je maar werkte.
Hard werken betekende ook hard genieten. Zo zijn we altijd op vakanties geweest in Europa. Gingen we soms zelfs in pauzes met z'n allen naar Rhederlaag, een recreatiegebied aan de IJssel. Steevast bezochten we tijdens vakanties in het buitenland boerderijen en maakte mijn vader een praatje en vroeg hen het hemd van het lijf. Al die kijkjes in de keuken leverde nieuwe inzichten op. Mijn vader was bereist en wist inmiddels wel wat er te koop was. Maar hij leerde het ons ook graag. Want nu is alles zwaar gedigitaliseerd en geautomatiseerd, slimmer ingericht. Strategische keuzes maken, maar ook de looplijnen en verspillingen daarbij, daar kunnen mijn broer en ik nog steeds hartelijk over discussiëren. Kortom een melkveebedrijf moet rendabel te blijven om te blijven voortbestaan. Net zoals ieder ander bedrijf.
Al deze vormen van samen, er samen tegenaan en ook het genieten niet vergeten. Gebruik ik nu nog steeds in mijn vraagstukken die ik tegenkom bij opdrachtgevers. Omdat ze gewoonweg relevant zijn en werken in de juiste samenstelling. Afhankelijk van de tijd, de sector, de ontwikkelingen, de visie en ambitie, de mensen en bovenal de klant.
Hier is mijn dochter het jongvee aan het water geven. Winter 2021. Het komt heel weinig voor dat we nog helpen. Maar toen was het alle hens aan dek. Er was per ongeluk een leiding niet goed afgesloten of afgehecht in verband met én een harde wind en het vriezen, wat maakte dat het vriezen nog harder ging en alles bevroren raakte. Elke dag een paar keer water geven, dat hebben we toen met z'n allen afgewisseld, wel net zo fijn. Teamwork!
Meebewegen en aanpassen
Met de tijd en al zijn ontwikkelingen, oftewel alle veranderingen die we nu tegenkomen, gewild en ongewild. Deal ermee!
Sta je nu in je ontwikkeling te lang stil, dan is het veelal ook einde oefening. Maak er wat van!
Meebewegen kan alleen als je niet vasthoudt aan het oude en bereid bent om anders te blijven kijken, nieuwsgierig te blijven, vanuit verschillende perspectieven te kijken en daarop je koers en focus te zetten. Mijn vader was altijd erg doelgericht en geïnteresseerd in anderen, benieuwd hoe zij het deden en nieuwe dingen doen.
Dat maakte dat hij ook een aantal jaar Europees vrachtwagen chauffeur was geweest om meer geld te verdienen om zo een toekomstig bedrijf neer te zetten. De stip was duidelijk, de route er naar toe was telkens stap voor stap. Want de situatie kon veranderen en daar moest je op in kunnen spelen. Dat waren wel zaken om goed over na te denken en te overwegen.
Risico inschattingen kunnen maken. Het was geen krentenbol die je bij de bakker kocht. Het ging dan vaak om strategische beslissingen die impact hadden op de bedrijfsvoering en een dusdanige investering met zich mee brachten. Dus een goede gefundeerd analyse was bij ons thuis basis.
In onze opvoeding hebben we zeker meegekregen dat zaken waar je geen invloed op heb, loslaten. In de tussentijd doorgaan. We zijn ook nooit wezen demonstreren. Zonde van je tijd en wat bereik je er echt mee. "Als je wat wilt van elkaar, ga met elkaar in gesprek! Ga om tafel met de juiste personen. En heb je zelf geen invloed, dan loslaten! Niet druk om maken Es, zonde van je energie en tijd. We zien het wel als het zover is. Dan komt er vast en zeker weer een oplossing."
Wanneer je terug gaat in de geschiedenis boeken en de revoluties bekijkt is het niet veel anders dan toen, maar het gaat wel sneller.
Meebewegen en wendbaar kunnen zijn als bedrijf, als team is erg belangrijk. Om zo met elkaar de juiste flow te hebben om te kunnen aanpassen wanneer het nodig is.
Even zo belangrijk met al dat meebewegen, volg je eigen koers. Gevoel zegt vaak heel veel, maar op feiten weet je het en beperk je risico. "Loop niet anderen achterna, anders kun je net zo goed je kop er af halen." was zijn credo. Vooral boeren hebben dat nog wel eens over zich. Groter grootst.
Nou dat was bij ons er direct uit verbannen. Kijk naar je zelf en wat je zelf wilt. Niet alleen nu maar ook over 5 jaar en kijk naar wat je zelf kunt. Veel boerenbedrijven hebben dit wel gedaan en zijn er nu niet meer. Ik ben dan ook erg dankbaar dat ik thuis een goede leerschool heb gehad die ik nu verder uitoefen en verder heb ontwikkeld om andere bedrijven en instellingen verder te helpen.
Plezier verhoogt je creativiteit en geeft je energie
Mocht je tot nu toe echt alles hebben gelezen dan heb je ook gelezen dat wanneer je hard werkt er ook tijd is om hard te genieten. Ook één van de motto's bij ons thuis. En bij bedrijven hip, door successen te vieren met elkaar om de drie weken bij oplevering, of mijlpalen waar de zogenaamde champagne kan vloeien, of de vrijdagmiddag 'gathering'.
Puur ontspannen. Weer op adem komen om er met elkaar weer tegenaan te kunnen. Denk maar aan de huidige feesten, zoals maisfeesten, Nijmeegse Zomerfeesten, Zwarte Cross, maar voor mij valt daar zeker ook de alledaagse dingen onder, zij zijn het genieten waard!
Op het platteland is het vaak net even wat anders in de stad. Waar de politie in de stad gelijk klaar staat, want het mag gewoonweg niet. Kan dat op het platteland wel. Geeft een vrijheidsgevoel en het is gewoon erg leuk. Wij deden het als kant en nu mijn kinderen. Dit zorgt altijd voor veel plezier en lachmomenten. In de kofferbak van oma naar huis. In totaal 900 meter, maar een onvergetelijk moment.
In mijn opa's tijd hadden we nog het beleid dat we op zondag niet werkten. Uiteraard wel de koeien melken (nu niet meer nodig in verband met de robots). Maar het gras binnen halen (inkuilen) was een no-go. Nou daar is mijn vader van afgestapt, dat kostte gewoonweg te veel rendement en ook veel stress.
Als ondernemer heeft mijn vader zich nooit laten weerhouden door de drukte om bijvoorbeeld op vakantie te gaan met ons door Europa of de marathon van New York te lopen. Na zijn terugkomst zat hij vol nieuwe inzichten en energie! Ook dat neem ik nu nog steeds ten harte. Geen dikke zelfhulpboeken, trainingen, gewoon er op uit! Diep van binnen weten we echt wat goed voor je zelf is.
Met regelmaat buiten je eigen keuken, buiten je eigen 'bubble'
Er is zoveel meer! En hoeft echt niet altijd duur te zijn! Geeft je een extra boost en invalshoek!
Ook dat doe ik nu zelf nog steeds om mij zelf te blijven ontwikkelen als persoon en in vakkennis. Het helpt ook bij concepten ontwikkelen en trainingen te ontwikkelen om teams en opdrachtgevers vooruit te helpen op een andere wijze dan ze gewend zijn. Luisteren naar de verhalen van anderen. Open staan en met elkaar delen.
Zelf haal ik veel energie om met collega ondernemers te sparren, mijn kennis en ervaring te delen. Anderen daarin te enthousiasmeren. Maar zeker ook in de opdrachten en inspiratie en verhalen van medewerkers jong en oud!
Trots op m'n tante die 13 jaar was in de oorlog. Mijn kinderen en ik altijd aan haar lippen hangend door haar levensverhalen te delen. Steun en toeverlaat van m'n vader en reed samen met haar vriend tot en met haar 94ste jaar nog altijd van Woubrugge (bij Leiden) naar Duiven (bij Arnhem) om elkaar te treffen. Helaas is zij niet meer, toch haar ondernemende wilskracht, doorzettingsvermogen leeft voort in mij.
Blijven vernieuwen continu verbeteren
Tja erg simpel eigenlijk. Als mijn vader en moeder en nu mijn broer met zijn vriendin dat niet hadden gedaan en nog steeds doen. Dan waren zij er niet meer geweest.
Als mijn opa en mijn oma dat in de jaren '50 niet hadden gedaan, had mijn vader niet de kans gehad om het bedrijf verder te ontwikkelen.
Overal waar ik heb gewerkt, dacht ik altijd, dat kan beter, moet anders als we het verschil willen blijven maken (om brood op de plank te houden), maar goed grote bedrijven, instellingen verdienen soms wat makkelijker en wordt het niet zo snel gemerkt. Toch kan ik dat niet, dat dan maar laten gaan en niets doen. Een grote reden om juist voor mij zelf te beginnen en die te gaan helpen die dat juist wel willen en het nut er van inzien.
Data is tegenwoordig nog belangrijker dan voorheen.
Zeker op het huidige melkveebedrijf van mijn moeder, mijn broer en zijn vriendin. Denk aan de melkrobots, mestrobots, efficiënt en duurzaam gras- en bouwland beheer.
'Start met luisteren, kijken, observeren en #durfttevragen.
Om een fundament te maken, een goede basis.
Van daaruit kun je gaan bouwen en telkens beter doen.
En zelfs versnellen wanneer het nodig is!'
Amaze Consultancy
handelsnaam van HuB Consultancy B.V.
Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Website door FrankBrinks.nl